Ekonomi

2023 yılında yatırımcı-girişimci dengesindeki gösterge ne yönde gelişecek?

BEGÜM PARILTI PENÇELERİ

Dünya yeni yılı 2022’den sarkan riskler ve belirsizliklerle karşıladı. IMF, Dünya Bankası, OECD ve Dünya Ticaret Örgütü küresel ekonomik görünümdeki bozulmaya ilişkin endişelerini paylaşarak 2022’yi geride bırakırken, Fitch enflasyonun hızlı düşmeyeceği öngörüsünde bulundu. Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmesinde ise büyümenin yavaşlayacağını belirtiyor.

Uzmanlara göre gri bir yıl olarak görülen 2023, girişimci-yatırımcı cephesinde bazı değişiklikleri de beraberinde getiriyor. Startup Wise Guys Ortağı Günce Önür, yeni yılla ilgili değerlendirmesinde “Girişim yatırımı ve girişimlere yatırım yapmak için kurulan Girişim Sermayesi fonları açısından 2023 yılına baktığımızda bu yıl bir önceki yıla göre daha temkinli bir yıl olacak” dedi. 2 yıl sonra yatırım hacimlerinde azalma olacak” dedi.

Önür, “Her iki yatırımcının da yatırım kararları alırken daha dikkatli olacağını, işletmelerin daha detaylı ve uzun yatırım süreçlerinden geçeceğini net bir şekilde gözlemleyebiliyoruz” dedi. 2023 yılının hem girişimcilerin hem de yatırımcıların kendi stratejilerini tekrar tekrar sorgulayacağı bir yıl olacağının altını çizdi.

Impact Hub İstanbul/Boyacı: Kamu sektörü ile yakın çalışması gereken işletmeler risk altında olabilir

Belirsizliklerdeki artışın bazı yatırımcı profillerini olumsuz etkileyeceğine işaret eden Impact Hub İstanbul Kurucu Ortağı Semih Boyacı, “Özellikle kamu sektörü ile yakın çalışması gereken girişimler, yaşanan gelişmeler nedeniyle daha riskli bir durumda olabiliyor. Bu dönemde yaklaşan seçimler.” Boyacı, klasik iş modellerinden ziyade yenilikçi iş modellerine odaklanan girişim sermayesinin bu durumdan fazla etkilenmeyeceğini sözlerine ekledi.

2023 yılında sosyal girişimlere yatırım anlamında önemli bir atılım olacağına değinen Boyacı, “Sosyal girişimlere sağlanan finansman sınırlı olsa da etki yatırımına odaklanan fonların artması sevindirici. Örneğin, erken aşamadaki etki girişimlerine yatırım yapan Founder One bu yıl kuruldu ve yakında yatırımlarının çoğunu duyurmaya başlayacak. Bunun gibi erken aşamaya odaklanan fonlara daha fazla ihtiyaç var.”

212 Kurucu Ortak Ali Karabey: Yatırım ekosisteminin yapısı değişse de devam ediyor

212 Kurucu Ortağı Ali Karabey, dünyada birçok ülkenin ekonomisinde daralma olduğunu belirterek, “Küresel ölçekte pandemi sonrası artan likiditenin, parasal sıkılaştırma politikaları çerçevesinde azalmaya başladığını biliyoruz. tüm bu gelişmelere paralel olarak hayata geçiyor ancak yatırım ekosisteminin yapısı değişse de devam ediyor.”

Karabey, “Önümüzdeki yıllarda gelişme alanı olarak gördüğümüz en önemli dikeylerden birinin etki girişimleri olacağını söyleyebiliriz. Eğitim teknolojileri, sürdürülebilir şehirler, iklim, temiz enerji ve toplumsal etki yaratmayı amaçlayan girişimler alanlarında önemli gelişmeler olacağına inanıyorum.”

Figopara/Spring: Yatırımcılar karlılık elde edecek şirketlere odaklanacak

Bu dönemde yatırımcıların daha kârlı şirketlere yönelmeye başladığını gözlemlediklerini söyleyen Figopara Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Koray Bahar, “Ancak bu durum başlangıç ​​aşamasındaki girişimler için pek de mükemmel görünmüyor. Kârlı olmasa bile, potansiyeli ve büyüme fırsatı olan erken aşamadaki girişimler yine de piyasadan finanse edilebilir. Bu nedenle erken aşamada yatırım yapacak fonlar piyasada halen aktif durumda. Öte yandan özellikle büyük yatırım fonları, girişim sermayeleri, özel girişim sermayesi fonlarına baktığımızda bu tür yatırım fonlarının belli bir yatırım vadesi olduğu için durma şansı yok ama değerlemeler eskiye göre düşmüş durumda. geçen yıl. Yatırımcıların daha kontrollü, kârlılık potansiyeli olan veya kârlılık düzeyine ulaşacak şirketlere yöneleceğini düşünüyorum” dedi.

Bahar, “Açıkçası yüksek enflasyon ortamı girişimciler ve yatırımcılar için oldukça zorlu bir dönem. Özellikle maliyetlerin beklenenin üzerinde artması her iki taraf için de oldukça risklidir. Ancak yatırımcılar bunu bir fırsat olarak da görüyor. Özellikle yüksek enflasyon döneminde daha fazla potansiyel satın alma fırsatı göreceğimizi düşünüyorum. Bunun ekosistem için ciddi bir avantajı var” dedi.

Startup Wise Guys/Önür: Girişimciler ‘daha az parayla daha çok getiri elde etme’ yöntemine yönelecek

Yatırımcıların daha hızlı ölçeklenebilen ve tamamen dijital olarak gelişmiş girişimlere yöneldiğine dikkat çeken Önür, “Yatırımcılar ilk günden itibaren kârlı gelmese de nakit akışı güçlü veya güçlü startup’lara yatırım yapmaya daha istekli olacaklardır. müşterilerinin desteğiyle büyüyen girişimlerde. Öte yandan girişimciler günümüzde işlerini yönetirken enflasyon, durgunluk ve yetenek yönetimi gibi birden çok zorlukla karşı karşıya kalmaktadır. Bu süreçte cari giderlerini kısmak ve “az parayla daha çok getiri elde etmek” girişimlerinde “growth hacking” dediğimiz yöntemleri aktif olarak kullanacaklar.

Yatırımcılar da yatırım stratejilerinde dünyadaki trendler, sorunlar, inovasyon ve teknolojik gelişmeler ön plana çıkıyor. Dünyanın içinden geçtiği mevcut konjonktüre bakıldığında sosyal etki gibi konuların yatırımcıların gündemlerine girmeye başladığı görülmektedir. Öte yandan girişimcilerin yatırımcılardan beklentileri değişmekte ve işletmeler mentorluk, networking gibi bahislerde yatırımcılardan daha fazla takviye talep etmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu