Ekonomi

Çevresel trend alüminyumu parlatır

Nurdoğan ARSLAN ERGÜN

Türkiye, dünyanın nadide yarı mamul tedarikçilerinden biri olarak alüminyum sanayi, üretim ve ihracatında çıtayı yükseltiyor. Alüminyum sonsuz geri dönüştürülebilen bir eserdir ve bu yapısı ile çevreci akıma çok uygundur ve yıldızı her geçen gün daha da parlamaktadır.

Türkiye’deki üreticiler ise kapasiteleri Avrupa’nın en yüksek seviyesine ulaşarak küresel rekabette güç kazanıyor. Küresel pazarda uzun ömürlü ve geri dönüştürülebilir eserlere olan talebin artması, Türkiye’deki üreticileri harekete geçirdi. İhracatta beklenen ve beklenen artış, üretimdeki hareketliliğin göstergesi olarak kabul edilirken, son bilgilere göre sektördeki oyuncu sayısı 5 yılda yüzde 26,4 artışla 756’ya ulaştı.

2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 29,6 artışla 6,7 ​​milyar dolar ihracat geliri elde eden segmentin bu yıl 7,5 milyar dolar olması bekleniyor. Son yıllarda sürdürülebilir ve döngüsel ekonomilere daha fazla öncelik verildiğini hatırlatan Türkiye Alüminyum Sanayicileri Derneği (TALSAD) Genel Sekreteri Dr. Erol Metin, “Alüminyum yüzde 100 geri dönüştürülebilirlik özelliği ile bu gereksinimleri karşılayan bir metaldir” dedi.

Türk alüminyum bölümünün geçen yıl 2,4 milyon ton hammadde ithal ettiğini belirten Dr. Metin, şu bilgileri verdi: “Bu üretimin 1,39 milyon tonunu başta Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD olmak üzere 190 ülkenin pazarına sunarak; Dövizde bir önceki yıla göre yüzde 29,6 artışla 6,7 ​​milyar dolar ihracat geliri elde etti.” Metin, Türk alüminyum bölümünün gelişen üretim teknolojileri ve yeteneği ile başta AB ve ABD olmak üzere dünya alüminyum pazarının yarı mamul kümelerinde değerli bir tedarikçi olduğunu söyledi.

Sektörün dış ticaret bilgilerine vurgu yapan Dr. Erol Metin, şöyle devam etti: “2022 yılında Türkiye’nin alüminyum sektörü ihracatı döviz bazında yüzde 29,6 artışla 6,7 ​​milyar dolara ulaştı. Geçen yıl en fazla ihracatı 2,38 milyar dolarla ‘alüminyum çubuk ve profiller’, 1,26 milyar dolarla ‘alüminyum levha ve levhalar’ ve 729 milyon dolarla ‘işlenmemiş alüminyum’ ürün gruplarında gerçekleştirdik.”

İhracatın %63,6’sı AB’ye gidiyor

Türkiye’nin mamul ve yarı mamul üretiminde önemli mesafe kat ettiğini, Avrupa ve Avrasya’da değerli bir üretim merkezi haline geldiğini belirten Metin, 2022 yılında ihracatın yüzde 63,6’sının AB ülkelerine yapıldığını belirtti. maliyet ve büyüklük açısından %64,3’tür.

İlk 5 sırayı Almanya, ABD, İtalya, Yunanistan ve Polonya gibi gelişmiş ekonomiler olarak açıklayan Metin, “Son 10 yılda ihracatımızın ülkelere göre dağılımı incelendiğinde, alüminyum sektörünün ihracatının arttığı görülüyor. daha geniş coğrafyalara yayılıyor.

Türkiye’nin alüminyum ürünleri ihracatının miktar bazında yüzde 15,4’ü, değer bazında ise yüzde 16,9’u Almanya’ya yapıldı. Türk alüminyum sektörünün dünyadaki sürdürülebilirlik politikalarına ‘en üst düzeyde’ uyumunu ister istemez takdir eden Erol Metin, “Bu, bundan sonraki yatırımlarda ve bu yatırımlara ilişkin fizibilite çalışmalarında hayati önem taşıyor” dedi.

Metin sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye alüminyum tedarikçisi olarak dünyada güçlü bir konuma geldi ancak bu hızlı gelişim içinde olan KOBİ’lerimiz, sürdürülebilirlik konusunda Avrupa’nın aldığı karar ve politikalara ayak uydurmakta zorlanıyor, yeşil dönüşüm ve dekarbonizasyon. Sektörde izlenen politikaların en önemli ihracat pazarımız olan Avrupa’nın politikalarıyla uyumlu olması kritik önem taşıyor.”

Sektörün üretim ağı geniştir.

756 işyeri bulunan Türkiye alüminyum şubesi, üretilen veya ithal edilen külçelerin döküm ve döküm, şekil verme, haddeleme, çekme ve dövme işlemlerine tabi tutularak, hurda alüminyum veya külçelerin çeşitli sistemlerle alaşım haline getirilip, sonuna kadar işlenmesi suretiyle mal üreten kuruluşları içermektedir. eserler.

Eti Alüminyum yeni yatırımıyla yılda 40 bin ton alümina üretecek

2005 yılından bu yana Cengiz Holding çatısı altında faaliyet gösteren Eti Alüminyum, yıllık 82 bin ton üretimi ile iç pazarın yüzde 10’unu karşılıyor. Son dönemde özel alümina üretimi ve yeni haddehane için iki farklı yatırım kararı alan şirket, yeni yatırımla istihdamı 1.650 kişiden 2 binin üzerine çıkarmayı hedefliyor.

Eti Alüminyum Genel Müdürü Mehmet Arkan, “Madenden son ürüne kadar üretim yapan Türkiye’deki tek tesisiz” diyerek, vereceklerini söyledi.

Üçüncü çeyrekte üretime başlayacakları alüminada yıllık 40 bin ton üretim kapasitesine ulaşmayı hedeflediklerini kaydeden Arkan, “100 bin ton kapasite ile üretime başlayacağımız haddehanede, ihtiyaca göre bu kapasiteyi 200-250 bin tona çıkarmak mümkün olacak.”

Assan, 100 milyon dolarlık yatırımını 2024’te tamamlayacak

Kibar Holding çatısı altında faaliyetlerine devam eden Assan Alüminyum, İstanbul Tuzla ve Kocaeli Dilovası tesislerinde yıllık 360 bin ton levha, varak üretimi ve rulo boyama kapasitesi ile Türkiye’nin yassı alüminyum üretiminin liderlerinden biridir.

Assan, Dilovası’ndaki alüminyum bobin boyama tesislerinde yıllık 60 bin ton alüminyum boyama kapasitesiyle hizmet veriyor. 2024 yılında tamamlanması planlanan 100 milyon dolarlık yeni sürdürülebilir yatırım projeksiyonu bulunan şirket, yatırımlarda modernizasyona ağırlık verdi.

Assan Alüminyum Genel Müdürü Göksal Güngör, “Yeni yatırımlar arasında yer alan soğuk haddeleme hattı ve eski soğuk haddeleme hattının kapsamlı modernizasyonu hem yaratacağı katma değer hem de sürdürülebilirlik açısından çok önemli. Yeni soğuk haddeleme hattımız daha teknolojik ve daha hızlı olacak. Bu yeni yatırımımızla inşaat sektörünün yanı sıra dayanıklı tüketim, otomotiv, ısıtma soğutma sektörlerine çok daha etkin bir hizmet sunacağız” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu