DEVA Parti Milletvekili Elif Esen, deprem bölgesindeki kadınların güvenliği ve yargı süreçlerindeki aksamalara ilişkin soru önergeleri verdi.
Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi İstanbul Milletvekili Elif Esen, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a, “Deprem bölgesinde ve şiddet riski altında olan konteyner ve çadır kentlerde kalan kadınların güvenliğini sağlamak için herhangi bir önlem alınıyor mu?” diye sordu. ? Deprem bölgesinde ağır hasar Adliyelerde görev yapan personelin barınma sorunu çözüldü mü? O sordu.
DEVA Partili Elif Esen, Meclis Başkanlığı’na iki ayrı soru önergesi sunarak İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan yanıt istedi. Esen, deprem bölgesinde güvenlik zafiyeti olduğunu belirterek, adli süreçlerdeki aksamaların aileleri ve kadınları mağdur ettiğini belirtti.
“ŞİDDET RİSKİ ALTINDAKİ KADINLARIN GÜVENLİĞİ İÇİN ALINAN ÖNLEMLERİMİZ VAR”
Esen, Bakan Yerlikaya’ya şu soruları yöneltti:
“Deprem bölgesinde meskenlerin ağır hasar görmesi nedeniyle adres kayıt sistemi güncellenmemiş olup, tebligat sorunu yaşanmaktadır. Bu konuda kamu düzenini ilgilendiren herhangi bir düzenleme yapılmış mıdır? Herhangi bir çalışma yapılmış mıdır? adres kayıt sisteminde geçici barınma merkezlerinin mesken olarak düzenlenmesi ve şiddet görme riski taşıyan kadınların güvenliğini sağlamaya yönelik tedbirler var mı, nasıl uygulanıyor?
“BOŞANMA AŞAMASINDA KADINLARA VERİLEN AFAD YARDIMINA BAŞVURU HAKKI MI”
AFAD tarafından yapılan hane başı destek ödemesi, kira eki ve taşınma yardımına başvurma hakkı, boşanma aşamasında olan yalnız yaşayan kadınlara ve resmi nikahı olmayan kadınlara tanınıyor mu? Bu kadınların hak kazanma başvuruları kabul edildi mi ve kendilerine gerekli maddi destek sağlandı mı? Bu taraftan yapılan başvurular alınmadığında veya kabul edilmediğinde AFAD tarafından mağdur edilen kadınların mağduriyetlerinin giderilmesi için bir çalışma yapılmış mı? Ek ek ödeme yapıldı mı?
“MAHKEME ÇALIŞANININ BARINMA SORUNU ÇÖZÜLDÜ MÜ”
Esen’in Bakan Tunç’a yönelttiği sorular şöyle:
“6 Şubat 2023 tarihinden bu yana kaç patron önleyici tedbir başvurusunda bulundu, kaçı kabul edildi? Adliyelerde deprem hasarlı bölgede görev yapan işçinin barınma sorunu çözüldü mü? Kaç konteyner veya geçici konut tahsis edildi? İşlemler yavaşladı ve bu durum işlerde aksamalara neden oldu.Bu konuda ilave işçi atamaları yapıldı mı veya yapılması planlandı mı?Tedbirlerin ve katılma nafakasının tahsilinde işçi lehine herhangi bir aksama veya gecikme yaşandı mı? nafaka tahsilatı nasıl yapılır velayet hakkına sahip olmayan ebeveyn ile bireysel çıkar tesis etme hakkı hangi şekillerde ve hangi koşullarda gerçekleşir?